Hoppa till sidans innehåll

SM-historik



Tänk om det inte var bättre förr…

2011 spelas Svenska mästerskapen i bangolf på Spetsamossen i Växjö. Vi hoppas och tror att startfälten blir stora, att vädret blir bra, att alla spelare överträffar sig själv, att funktionärerna gör ett tillfyllest arbete och att alla lämnar Växjö 16 juli med medaljer runt halsen och leenden på läpparna…

…men så väl blir det kanske inte.

Det kanske blir regn. Internet brakar ihop. Alla klagar och kanske mest på att kombi-SM som tävlingsform inte är deras likör.

Ropen skalla ”filt-SM” åt alla.

Och så kanske någon som lägger till: ”…jag vill gärna ha lite EB också…och kanske lite betong….”

Däremot lär vi inte få höra att någon vill ha färre varv. Idag är det helt accepterat att ett SM tar en vecka i anspråk med träningsdagar och tävlingsditon.

I SM-historien ser det dock mycket annorlunda ut. Det började med spel på en eller två anläggningar där underlaget bestod av tegelmjöl (en-tout-cas) som påminde om det grusunderlag som så ofta används inom tennisen. 1969 provades ett nytt underlag på ett mixed-SM. Underlaget kallades filt och skeptikerna var fler än tillroparna. Några Svenska Mästerskap avgjordes på massaunderlag även på 70-talet innan filten helt tog över.
I dagens bangolf där det ibland kan vara svårt att få frivilliga att sopa en bana med en kvast kan det vara svårt att förstå vilket arbete som ibland krävdes på dessa tegelmjölsbanor. Ett slag- eller åskregn kunde förstöra alla backbanor på en anläggning och då var det bara att lägga sig och slipa om banorna för hand.

Det första svenska mästeskapet spelades 1941 och hela tävlingen avgjordes över två varv som spelades på en dag eller en helg! Och så spelades SM i 24 år!

Blotta tanken på att avgöra ett mästerskap med endast två varv känns idag helt främmande. Lite som ett lotteri faktiskt. Det var kanske inte så konstigt att det bara fanns en spelare på herrsidan som vann två guld under dessa första 24 år. Däremot lyckades Britt Haglund, från den då mycket framgångsrika klubben Solna, vinna hela fyra gånger på damsidan.

Sedan dess har Svenska Bangolfförbundets olika ledningar provat alla möjliga, och kanske också omöjliga lösningar för att hitta rätt mästare varje år. Alla dessa mästare i SM filt, SM EB, SM kombi, RM och RM EB hittar Ni här intill. Där kan Ni läsa att Växjö varit arrangör av ”stora SM” två gånger förr; 1960 i ensam regi och sedan också 1974 tillsammans med kollegorna i Värend. RM eller SM Oldtimers som det numera heter arrangerade vi så sent som 2008. Ni kan också läsa om våra egna mästare:

Alf Jansson, herrar, filt-SM 1957
Ernst Gunnarsson, oldboys, filt-SM 1960
Dan Ericsson, junior, filt-SM (1994) och senior, filt-SM (1999)
Frida Elmdahl, junior, kombi-SM (2008 och 2009)

Är Ni roade av lite kuriosa så kanske detta också kan vara av intresse:

1941. Harry Hemström blir den förste svenske mästaren i Borlänge

1943. Damklassen införs med Viola Adelmar, Spiik som första segrare

1947. För första gången blev minigolfarna äldre. SM fick en oldboysklass, men ingen oldgirlsdito

1965
. Efter 24 raka år med SM-spel över två varv ökas antalet varv från två till fyra!

1974. Och nu blev det ännu fler varv!

1977. RM för oldtimers gör premiär och spelas på filt i Eskilstuna & Fröslunda. Och nu fick Sverige också lite goa tanter i SM-spel då oldgirlsklassen dyker upp för första gången

1979. EB-SM spelas för första gången….En tysk vann (Konrad Jahr, Göttingen)! Även oldboysklasser finns nu med på EB-SM. Från 2-varvstävlingarna 1941-1964 har det nu blivit spel i två veckor för eliten med träningsdagarna inräknade.

1985. Mogna män och ständigt stiliga damer delas nu också in i veteranklasser

1994. Oldtimersklasserna försvinner från EB-SM och spelas istället som ett EB-RM. Även oldtimers har nu två hela veckor som det spelas RM-tävlingar.

2005. Karin Wiklund vinner sitt nionde raka SM-guld på EB i Kungshall, Nybro

2006. Kombi-SM inleds med spel i Uppsala på EB och filt

2010. Kombi-SM spelas på betong-eb i Stockholm, Tantogården. Detta är enda gången betong varit SM-underlag på seniornivå

Och så några namn:

Blixt: Tommy Blixt, Spiik, har tre guld i oldboysklassen på RM och ett RM-guld på eb. Mamma Doris Blixt vann damveteranklassen 1991 på filt. Till detta kommer också det faktum att Tommy är morbror till Lars Brown som vann kombi-SM för seniorer 2009 och dessutom ett guld på EB och ett på filt i herrjuniorklassen.

Lyck-träff. 1970 vann John Lyck, Insjön, sitt första SM-tecken för oldboys. I samma tävling vann dottern Birgitta Lyck, samma klubb, damjuniorklassen.

Pettersson. Idag är Stig, mest känd för att han är förbundets ordförande, men han har själv också ställt sig överst på pallen i ett svenskt mästerskap. Detta i oldboysklassen 1985. Dottern Åsa var ännu vassare med hela sex individuella guld som junior (3 EB, 3 filt)

Wiklunds nionde: SM har som alla förstår ändrats fram och tillbaka genom åren. Den som kanske drabbades allra hårdast när kombi-SM infördes var Karin Wiklund som hade nio raka (!) guld i damklassen på EB-SM. Den längsta sviten i historien räknat över alla klasser och underlag! Sedan dess har Karin inte vunnit SM-guld individuellt. Kanske dags i Växjö 2011?

Uppsalas svit: I Växjö blir det sjätte gången som SM spelas i kombi-form. I herrklassen har Uppsala prenumererat på alla titlar de fem tidigare åren. Carl-Johan Ryner har två titlar, Anders Olsson har också två och Lars Brown har en. Vem blir först till tre titlar av storfavoriterna och hur många titlar hinner någon samla på sig innan SM ändras nästa gång?

Mesta vinnare: När man räknar titlar i SM och RM i alla klasser ståtar Gerd Andersson överst med 23 individuella titlar. Bland herrarna toppar S-O Eriksson med 14 titlar.


Och slutligen:

När vi nu tänker på om det verkligen var bättre förr så kanske ett litet utdrag ur tidningen Bangolf från 1966 (nummer 4)  kan vara av intresse:

”Den 21 juli kl. 8.oo började den med stor spänning emotsedda kvalomgången till SM i minigolf på Rosenslunds och Uppsalas banor. Många spelare har det synnerligen besvärligt att få bollen att ligga still på utslagsplåten och/eller att få klubban att ligga stadigt i händerna – vad det nu kunde bero på. Allt gick för övrigt lugnt och städat till. Kanske någon åkallade högre makter vid någon miss, som för det mesta gav en eller flera missar till, innan vederbörande hade lugnat ner sina upprörda känslor, eller kanske någon t.o.m lät sin vrede gå ut över döda ting, t.ex. genom att slå klubban i sargen eller i utslagsplåten – vilket är ett oskick som en del borde lägga bort – eller som en ung man gjorde som missade starten, slog klubban i två delar. Men han kanske har en klubba till, eller kanske han trodde att han skulle få starta ändå om han visade hur arg han blev.
Men att genomföra en tävling av detta format med över 900 startande utan intermezzon är nästan ogörligt. Det första kom efter ca en timme på Rosenlund, när en spelare fick sin boll underkänd på grund av att den föll igenom bollmätaren. …”Signerat: Ahrén.


Och om vi nu inte bara funderar kring SM utan helt enkelt vill veta grunderna för minigolf så kan vi också använda oss av kompetensen i tidningen Bangolf. Följande är saxat från nummer 1, 1966 under titeln: Konsten att spela minigolf:

”…Det första man har att göra är att söka upp en minigolfbana. Där, i regel vid ingången, finns en liten bur med en söt flicka i som mot en ringa penning, lånar ut klubba och boll för en liten stund. Hur lång stunden blir beror ibland på en själv, ibland på hur många andra som har lånat redskap av den söta flickan i buren. Här finns skäl att inskjuta en liten varning till den oinvigde. Denna flicka kan vara gift eller förlovad med en snubbe som går omkring på området med en egen blank och fin klubba och en alldeles vit, ny boll. Han kanske inte bara spelar, utan han håller säkert ett vakande öga mot buren ibland. Tag inga onödiga risker alltså. Minigolf är en oblodig och timid sportgren, så försök inte att ändra på det. Om det är en dam som skall lära sig spela, är det bara att vända på det som ovan sagts. Nu nog om den söta flickan och snubben…”Signaturen Pedagogen”


Hjärtligt välkomna till Spetsamossen i Växjö för Svenska Mästerskapen i bangolf 13-16 juli 2011!



Nedtecknat av Anders Nilsson

OBS! Har någon där ute mer information kring historiens SM-tävlingar eller om Ni hittat några fel i materialet så är jag mycket tacksam för att bli informerad om detta via mejl


Källhänvisning: Historik från Svenska Bangolfförbundet. Ett stort tack även till Arne Spångtorp och Stig Pettersson för hjälp med faktauppgifter.

Det finns inget album kopplat till denna sida.

                            

 

2400x1200%20Gul

 






 

besöksräknare 
Antal besök sedan 19 maj 2011

Postadress:
Växjö BGK - Bangolf
Tommy Bergström, Pilgatan 8 B
35236 Växjö

Kontakt:
Tel: 0702364264
E-post: This is a mailto link

Se all info